måndag 6 februari 2012

Löpning efter förlossning - vad gäller?

Satt och surfade runt idag på olika träningsbloggar  när jag på Olga Rönnbergs blogg, stötte på detta inlägg.
Olga skriver skriver här kortfattat och utan hänvisning till vetenskapliga belägg om att man inte ska springa  
6 mån efter sin förlossning.
Dessutom ska man heller inte springa så länge man ammar, inte byggt upp styrka i bål efter detta eller om man vill gå ner i vikt.
Jag reagerade rätt starkt på detta då jag, precis som många av er andra träningsmammor,  kommit igång med löpningen lite smått igen 2 mån efter min förlossning. Och då har jag även ett kejsarsnitt som jag tagit hänsyn till och gjort att jag tagit det lugnare än vad jag har velat.
Dock har det känts jättebra i kroppen, förutom att jag kanske gick lite för fort fram i början, men annars inga problem och kroppen svarar som jag önskar.

Jag som gravid i v.38

För det första finns alltså ingen som helst hänvisning till att detta rent vetenskapligt i hennes inlägg, för det andra framgår det inga förklaringar till varför eller vad som kan förväntas hända om man ändå springer inom 6 mån.
Jag har  sökt information både hos läkare och på internet om löpning efter förlossning och hittat väldigt varierad och förvånansvärt lite info. Det verkar alltså inte finnas några klara och tydliga riktlinjer.
Barnmorskorna på MVC har inte tillräcklig kompetens inom träningsområdet och därför fick jag efter 6 veckor ok till att börja träna. Jag träffade också läkaren som genomförde kejsarsnittet som sa att det var ok att börja träna efter 6 veckor om det kändes ok. Inte heller där fanns det restriktioner gällande löpning efter förlossning och snitt.  Vad som gäller för löpning var det alltså ingen som kunde informera om utan alla verkade ha för lite kunskap på området.

Nej, och det är klart för det är ju så individuellt hur det känns i kroppen. Beror ju också på tidigare träningsbakgrund, hur man höll igång under graviditeten, vilken förlossning man hade mm.
Vissa kan springa bara några veckor efter och allt känns jättebra i kroppen, medan andra får vänta mycket längre. Helt individuellt alltså.
Därför tycker jag inte att man ska generalisera och säga att det är fel om man inte kan stödja det och dessutom inte informera varför.

Vad anser ni?
Dela gärna med er av era erfarenheter och kommentera inlägget!
7 kommentarer:

 1. Ja det där inlägget har ju minst sagt rört upp känslor. Och visst är det bättre att vara på den säkra sidan och inte rekommendera löpning förän tidigast efter 6mån, men samtidigt måste var och en lyssna på sin kropp. Har man inte sprungit så mycket är det kanske inte så smart att sätta igång och träna för marathon tre veckor efter förlossningen. Men har man lång erfarenhet och känner sin kropp väl, är tillräckligt återhämtad i bål- och bäckenbottenmuskulatur och verkligen lyssnar ÄRLIGT på kroppen och TAR DET LUGNT tycker inte jag det finns någon anledning att vänta. Man bör ju dock vara medveten om ex hormonet relaxins effekt på kroppen och vara lite försiktigare så att man inte drar på sig skador.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju väldigt individuellt och som sagt önskar jag mer kunskap inom detta hos mödravården då de kanske också kan ge mer råd och tips om specifikt löpning.

   Radera
 2. Jag hoppas att jag kan bli en av er och komma igång med löpningen relativt snabbt efter förlossningen, dvs. tidigare än 6 månader!!

  SvaraRadera
 3. Det är väl just det; det är så individuellt att man inte kan sätta några riktlinjer.
  Har man tränat innan förlossning/graviditet?
  Har man övervikt, uppluckrat skelett/bäcken? Hur reagerar kroppen osv osv...

  Lika fel som att säga att man måste vänta 6 månader, tror jag det kan bli att generellt säga att det är heeelt ok att börja springa efter 2-3 månader.

  SvaraRadera
 4. Här i Västra Götaland är den officiella rekommendationen 6 månader. Det står bl.a. skrivet i den bok man får med sig från förlossning/BB. Det anses att tidigare löpträning framförallt ökar risken för framfall och att det är så lång tid det, rent generellt, tar för senorna i bäckenet att dra ihop sig.

  SvaraRadera
 5. Lyssna på kroppen är A och O och knipövningar. Pratat med mamma om detta förut. Hon och hennes vänninor är friskismänniskor idag. Innan tränade de aldrig förutom promenader. De har ändå haft problem med inkontinens och framfall vissa av dem pga att de inte knipit. Plus gener.
  Efter första barnet tog det tid innan jag började springa. Efter nr två kom jag igång ca 2,5 månader efter och hoppas på detsamma nu efter nr 3. Jag tror jag har en bra uppbyggnadsplan. Sen är det ju så att man inte sticker ut och springer 10 km varje dag i början utan trappar upp och varvar med styrketräning.

  SvaraRadera
 6. Jag tycker också det är märkligt att vissa säger att man måste vänta 6 månader efter förlossningen. Jag bor också i västra götaland, men i mina "hemgångsråd" står inget om att vänta i 6 månader.... Det känns jättebra i kroppen kände inte av något konstigt och jag började att småjogga redan efter 6 veckor. Det sa BM okej till. Gör knipövningar varje dag, något som många hoppar över...

  SvaraRadera

Vill du skriva några ord så uppskattar jag det verkligen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...